Startside
Forhistorie
Valg af byggefirma
Dagbog
Tegninger
Diverse billeder
'Film' af byggeriet
Materialevalg
Kontakt
Erfaringer

Forum

 

Erfaringer med byggeriet

For at starte med konklusionen:

 

Ville vi vælge O.C. Huset igen hvis vi skulle bygge et nyt hus? Bestemt JA.

 

Vi har været meget tilfredse med forløbet og de få problemer, som opstod under forløbet, blev løst med det samme til fuld tilfredshed.

 

Vort valg af byggefirma er beskrevet tidligere. Nedenfor vil vi prøve at opsummere de erfaringer vi har gjort undervejs:

 

Positive ting:

Først og fremmest må vi sige, at vi har fået præcis det hus vi drømte om. Indretningen er som vi ønskede og kvaliteten af det håndværksmæssige arbejde er helt i top. Samtidig har samarbejdet med byggelederen været rigtig godt. Både under byggeriet og efter afleveringen er der prompte blevet fulgt op på de ting vi har nævnt. Vi kan nævne at samtlige fejl, som under afleveringsforretningen blev bemærket, var rettet inden 8 uger, og de fleste endda inden 4 uger.

 

Lige fra vi underskrev kontrakten med O.C. Huset var overtagelsesdagen fast. Ved andre byggefirmaer erfarede vi at overtagelsesdatoen ofte først blev oplyst når byggetilladelsen var godkendt. Desuden var der i kontrakten stort set faste priser på alt (til sammenligning var de faste priser fra O.C. Huset ofte lavere end de afsatte beløb med de andre byggefirmaer vi havde kontaktet). Dette betød at vi allerede ved underskrivning af kontrakten stort set præcist vidste hvad byggeriet ville koste og hvornår det ville være færdigt.

 

Under hele byggeperioden havde vi vor egen byggesagkyndige (Gert Munk-Petersen, Værløse) til at følge byggeriet. Det var dog heldigvis meget begrænset hvad han havde af kommentarer til byggeriet. Vi har dog været glade for den ekstra sikkerhed det giver at have en uvildig til at sikre at tingene bliver gjort på den rigtige måde. Vi vil derfor også anbefale andre at bruge det forholdsvis lave beløb på at få en byggesagkyndig til at gå byggeriet efter.

 

Ting der kunne være gået bedre:

Byggeriet kunne næsten ikke have fået en dårligere start: fundamentet blev sat forkert af. I stedet for at lægge fundamentet 20 cm under fixpunktet, blev det lagt 20 cm højere, og det resulterede derfor i at fundamentet blev 40 cm for højt. Heldigvis opdagede vi det i tide og uden diskussion støbte O.C. Huset nyt fundament umiddelbart efter sommerferien. Selvom det betød en forsinkelse havde det ikke nogen indflydelse på afleveringsdatoen. Fejlen med fundamentet kom derfor ikke til at betyde noget for os udover lidt bekymringer i starten.

 

Lige som alle andre byggefirmaer har O.C. Huset haft meget travlt i 2005, og det kunne især mærkes på tegnestuen, hvor tegningerne dels var forsinkede (så vi fik meget kort tid til at kommentere), dels blev der ikke lavet detaljetegninger for visse af delene, som var unikke for vort hus. Det gjorde at der bl.a. ikke var tegninger for hvordan vindskeder og skråt udhæng skulle laves så det passer sammen, samt hvordan inddækningen af jerndrageren i vognporten skulle laves. Her må vi dog sige at samarbejdet med håndværkerne og byggelederen fungerede optimalt, og tømrernes forslag til hvordan det kunne laves endte med en løsning som vi er meget tilfredse med. Heldigvis har byggelederne hos O.C. Huset kompetence til at træffe beslutninger på byggepladsen uden at det skal hele vejen igennem byggefirmaet.

 

VELFAC:

Et af de større problemer har været VELFAC vinduer/døre. Vi valgte at få VELFAC 400 i stedet for Rationel som O.C. Huset benytter som standard. Grunden til vi valgte VELFAC 400 var især på grund af udseendet. Både Rationel Aldus og VELFAC 400 ligner et traditionelt trævindue, og har begge fordelen at der er aluminium udvendig og træ indvendig, så man slipper for at bruge et par uger af sommerferien på at male vinduer. Dog har VELFAC, efter vor mening, den fordel frem for Rationel at der ikke er forskel på rammetykkelsen af vinduer eller døre afhængigt af om de kan åbnes eller ej. Ved Rationel vinduer er rammen meget bredere på de vinduer eller døre der kan åbnes. Det er selvfølgelig smag og behag hvad man foretrækker, men vi syntes at VELFACs udseende var pænere.

 

Problemerne med VELFAC har været følgende:

I bundstykkerne i dørene (dørtrinnet), er der brugt aluminium. Eftersom døre og vinduer bliver sat i forholdsvist tidligt under byggeriet er det næsten uundgåeligt at de bliver ridsede uanset hvor meget håndværkerne passer på. Desværre har bundstykkerne i 2 af dørene fået temmelig store ridser, og O.C. Huset erkendte også med det samme, at det var noget der skulle udbedres. Desværre viste det sig at det var nemmere sagt end gjort da aluminiumsstykkerne ikke kan skiftes. Den eneste måde at skifte bundstykkerne er ved at skifte hele karmen. Det ønskede vi ikke da det næsten vil være umuligt at få lavet samlingerne ved døre, vinduer og vægge lige så pænt igen. O.C. Huset har derfor kompenseret os for ridserne og vi er derfor meget tilfredse med servicen fra O.C., men bestemt ikke imponerede over konstruktionen af VELFAC dørene. Eftersom dørtrinnene er af aluminium vil de nemt blive ridsede, og det havde været smart hvis man nemt kunne udskifte dørtrinnet frem for at skulle udskifte hele karmen. Desværre gælder dette ikke kun for VELFAC døre, så vi havde haft samme problem hvis vi havde valgt Rationel. Vi kan derfor kun anbefale andre at sørge for at dørtrinnene er beskyttede under byggeriet så risikoen for at de bliver ridsede minimeres.

 

Derudover har vi haft problemer med harpiksudtræk på nogle af karmene i de faste vinduespartier i stuen. Der er en masse små brune pletter på karmene (se billede), og selvom hverken byggelederen eller tømrerne har set dette før, er meldingen fra VELFACs inspektør at dette må forventes, og derfor ikke noget man kan reklamere over. Vi må derfor vente et stykke tid til harpiksudtrækket er overstået, og derefter få malet karmene.

 

Sidst, men ikke mindst, er håndtagene på VELFACs vinduer og døre placeret så det er svært at pudse vinduerne. Håndtagene sidder meget tæt på vinduet og man kan knapt nok få en klud bag ved håndtaget og tørre glasset.

 

Alt i alt er der nogle ting som VELFAC godt kunne have gjort bedre, men vi er trods alt stadig meget glade for vinduerne.

 

Gode råd til andre der skal bygge:

Der er mange andre end os der har givet gode råd, og vi vil ikke gentage disse men blot henvise til bl.a. http://www.kalum.dk/raad_og_vink.htm og http://www.pqn.dk/HUS_WEB/gode_raad.htm

 

Derudover kan vi tilføje:

 

Hvad kunne være bedre?

 

bullet

Skulle vi starte forfra ville vi nok prioritere et viktualierum højere. Vi havde ikke overvejet at når der er gulvvarme overalt (også under skabene i køkken og bryggers), er det ikke godt at opbevare grøntsager i skabene, da der er alt for varmt. Heldigvis kan vi gå tørskoede fra bryggerset til udhuset, hvor vi så kan opbevare grøntsager og andre ting som ikke har godt af for høje temperaturer

bullet

Som vinduesglas i badeværelserne har vi valgt VELFAC Décor Cotswold, da vi syntes at matteret glas ville lukke for meget lys ude. Cotswold glasset reducerer dog ikke gennemsynet så meget som vi ønskede, og vi har derfor valgt sætte en mat film op på indersiden af glasset

bullet

Vi har valgt at installere et varmegenvindingsanlæg i form af Vølund Fighter P100 som udnytter udsugningsluften til at lave varmt vand. Selvom den nu er justeret, og dermed larmer langt mindre, ville vi nok vælge en model der enten kan ligge på loftet eller placere den i udhuset hvis vi skulle bygge et nyt hus

 

Hvad fungerer godt?

 

bullet

Carporten med direkte indgang i bryggerset er godt og en af hovedårsagerne til at vi valgte denne husmodel. Det er rart at kunne gå tørskoet ind fra bilen når man har været ude at handle

bullet

Det store soveværelse med garderobevæg giver god plads til at komme rundt og vi kan begge være der samtidig når der skal skiftes tøj. Efter vor mening bliver pladsen bedre udnyttet end et lille "walk-in closet" som mellemgang fra soveværelse til badeværelse som ofte ses i nye huse

bullet

Én af de ting vi ændrede i forhold til den oprindelige Lind & Risør plantegning var, at vi gjorde stuen størrere og det har vi bestemt ikke fortrudt. Desuden er vi meget tilfredse med vort køkken/alrum på 34 m² - det fungerer optimalt, også når vi er mange

 

 

 

 

Startside | Forhistorie | Valg af byggefirma | Dagbog | Tegninger | Diverse billeder | 'Film' af byggeriet | Materialevalg | Kontakt | Erfaringer | Forum